Recepten

een smaak om te leren waarderen – welkome afwisseling – (h)eerlijk en oorspronkelijk Cranberry: de smaak die inspireert!

Cranberry appeltaartCranberrybessen hebben een grootte tussen 0,5 cm – 1,5 cm. De kleur kan variĆ«ren van rood tot diep paars-rood. Ze staan bekend om de rijke inhoudsstoffen met gezondheidseigenschappen, zoals antioxidanten en vitamine C. Cranberry is een harde bes met een aparte wrange fris-zure smaak. Cranberry is bijzonder geschikt voor verwerking tot jam, sap en compote. Cranberrycompote hoort bij wildgerechten en de decembermaand.

Minder bekend is dat de cranberry eigenlijk bij de bereiding van gerechten altijd wel gebruikt kan worden. Het hele jaar door. Cranberry smaakt heerlijk in toetjes, ijs, gebak en cocktails. Ook gewone winterkost zoals rode kool en zuurkool krijgen met cranberry een verrassend accent.

  • Verse cranberry’s zijn relatief lang houdbaar. Ingevroren verse cranberry’s blijven wel een jaar goed.
  • Verse cranberry’s zijn niet altijd verkrijgbaar. De gedroogde cranberry SmikkelBeSjeĀ® is dan een goed alternatief.

CompoteZelfgemaakte compote is heerlijk op de bodem in gebak, zoals kwarktaart, cake en appeltaart. Probeer ook eens een lepel compote in de yoghurt met muesli. Warme compote is lekker over yoghurtijs.

De cranberry plant

Grote Veenbes – Vaccinium macrocarpon

Cranberry hoort tot de plantenfamilie van de heideachtigen. De cranberryplant geeft de voorkeur aan dezelfde grondsoort als de heideplant. In de heidetuin is de cranberry een leuk alternatief met mooie bodembedekkende winterharde struikjes tot ongeveer 20 cm hoogte.

Cranberryplanten groeien het best op vochtige, zure tot normale humusrijke grond (pH 4 tot 5,5). Ze wortelen oppervlakkig. Met het aanbrengen van 1/4 grof zand gemengd met 3/4 turf (of ander organisch materiaal) in de bovenste 15 cm kan tuingrond het best geschikt gemaakt worden voor de aanplant.

Bloei en bessen

KraanvogelIn mei – juli bloeit de cranberry aan het uiteinde van de opstaande twijgjes met kleine slanke roze-witte bloempjes. Door de gelijkenis van de bloem met de kraanvogel heeft de plant in Amerika de naam cranberry gekregen: de ‘kraanvogelbes’. De cranberry is zelfbestuivend.

Direct na de bloei ontstaan er kleine groene bessen die gedurende de zomer groeien en verkleuren naar donkerrood-paarsrood. In het najaar zijn de bessen oogstrijp en plukbaar voor het gebruik in de keuken. (Zie Recepten)

Tip: Cranberry brownie

De combinatie cranberry met pure chocolade is voor chocoladeliefhebbers een heerlijke verrassing. Maak eens een brownie met gedroogde cranberry’s.

Tip: Cranberry als borrelhapje

  • Een blokje oude kaas gegarneerd met een SmikkelBeSje
  • Brie op een toastje met een toefje cranberrycompote
  • Geitenkaas met een toefje cranberrycompote

Cranberrycompote gekookt in sinaasappelsap

Stap 1. 500 gram verse cranberry’s + 300 gram suiker + 0,4 L sinaasappelsap aan de kook brengen

Stap 2. 8 minuten laten koken + af en toe roeren met houten lepel de bessen gaan ‘ploppen’ (om bessen gedeeltelijk heel te houden, niet teveel roeren) + eventueel een weinig water toevoegen als compote te dik wordt.

Stap 3. Compote is klaar: in schaal laten afkoelen indien gewenst een deel invriezen in diepvries

Compote is klaar: in schaal warm serveren (voor extra smaakbeleving een theelepel kaneel toevoegen).

Afgekoelde compote kan in koelkast een week bewaard worden.

Salade met cranberry en honing-mosterd dressing

Stap 1. Kies de slasoort – bijvoorbeeld ijsbergsla, rucola, veldsla, gemengde sla was de sla

Stap 2. 1 sjalotje fijnsnijden + 20 gram gedroogde cranberry’s + halve appel in stukjes bij de sla in de kom

Stap 3. 2 eetlepels honing-mosterd dressing toevoegen (+ eventueel wat cashewnoten)

Stap 4. alles mengen en frisse salade is klaar

Deze website is met de grootste zorg opgesteld. Mochten er in onze mededelingen toch nog fouten of vergissingen voorkomen, dan kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld.